Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 PO PŻ jest krajowym programem operacyjnym współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, który ma przyczynić się do ograniczenia ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.

Celem Programu jest dotarcie z pomocą żywnościową do grup osób najbardziej potrzebujących w całej Polsce. Od grudnia 2019r. do lipca 2020r. w ramach Programu realizowany będzie Podprogram 2019 podczas którego pomoc mogą otrzymać osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i innymi przesłankami o których mowa w artykule 7 ustawy o pomocy społecznej. Dochody osób/rodzin ubiegających się o pomoc nie mogą przekraczać 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej tj. w przypadku osoby samotnie gospodarującej 1402 zł a w przypadku osoby w rodzinie 1056 zł. Aby otrzymać pomoc żywnościową należy, zgłosić się do Ośrodka Pomocy Społecznej właściwego dla miejsca zamieszkania lub organizacji partnerskiej wydającej żywność w celu zakwalifikowania do odbioru żywności i otrzymania skierowania. Skierowania na żywność wydawane są w okresie trwania danego Podprogramu.

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Gromniku nawiązał współpracę z Caritas Archidiecezji Krakowskiej, który jest dystrybutorem żywności. Osoby i rodziny, które otrzymają skierowanie na żywność będą mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, która cyklicznie będzie dystrybuowana w formie paczek żywnościowych. Informacje dotyczące wydawania żywności w ramach danego Podprogramu zamieszczane będą na stronie internetowej Ośrodka Pomocy Społecznej a także na tablicy informacyjnej. Odczytane zostaną również podczas ogłoszeń parafialnych w każdym Kościele na terenie gminy Gromnik. Każda z zakwalifikowanych osób/rodzin na podstawie skierowania otrzyma paczki żywnościowe. W Podprogramie 2019 przewidziano następujące artykuły żywnościowe tj. artykuły warzywne i owoce: groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy, artykuły skrobiowe: makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane, artykuły mleczne: mleko UHT 7, ser podpuszczkowy dojrzewający, artykuły mięsne: szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju. Inne artykuły to cukier biały, tłuszcze - olej rzepakowy i dania gotowe tj. gołąbki w sosie pomidorowym.

Oprócz wsparcia żywnościowego w ramach działań towarzyszących uczestnicy Programu mogą wziąć udział w zajęciach w formie bezpłatnych szkoleń lub warsztatów m. in. warsztaty kulinarne, dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia, przeciwdziałania marnowaniu żywności, edukacji ekonomicznej. Caritas Archidiecezji Krakowskiej w 2018r. przeprowadził na terenie gminy Gromnik bezpłatne warsztaty dla uczestników Programu PO PŻ.

Informacje o Programie POPŻ można uzyskać w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Gromniku pod nr tel.14 6514230

Materiały

Zmiana Wytycznych 17.09.2019 r.  [działania towarzyszące]

Wytyczne Podprogram 2019​_tekst ujednolicony z 31.01.2020

Wytyczne Podprogram 2019​_aktualizacja z 13.08.2019 r.